Knyttede tæpper fra Vietnam

Min Hjemmeside med lidt af hvert

Søren Tvedegaard

 

 

 

Knyttede Tæpper fra Vietnam

 

KNOTTED-PILE CARPETS

FROM VIETNAM

Knyttede tæpper fra Vietnam.

I Vietnam fik vi en lidt speciel interesse. Vi fik lavet håndknyttede tæpper og vi havde stort set hele tiden mindst et i gang.

Da vi rejste hjem til Danmark havde vi 26 tæpper med i flyttelæsset.

Når vi har sne og frost i Esbjerg bliver tæpperne lagt ud i haven med retsiden ned mod sneen. Det har vi hørt skulle være godt.

Og frosten skulle også være god til at modvirke møl-æg i uldtæpperne.

 

Herunder billeder af de enkelte tæpper samt billeder fra værkstederne hvor de blev lavet

 

 

I 1997 flyttede vi til Vietnam. Jeg havde fået job som rådgiver på et Privat Sektor Projekt sponsoreret af Danida. Vi boede i Hanoi og planen var at vi skulle være der i 2 år, men det blev istedet næsten 5 år.

 

Vi fik hurtigt interesse for håndknyttede tæpper.

 

På vej til arbejde kørte jeg dagligt forbi 4 - 5 forretningeer, som solgte tæpper. Vores ven Lone Bang, som tidligere havde arbejdet i Iran havde købt nogle meget fine persiske tæpper med hjem, så hun kendte lidt til tæpper. Ved et af Lones besøg tog min kone Tove og Lone ud for at se på tæpperne og de fandt ud af at det var utrolig fint håndværk. Og det var til særdeles"good value for money". Men generelt er de fleste ting uhyre billige i Vietnam.

 

For at illustrere hvor billigt alting var i Hanoi vil jeg lige fortælle en sandfærdig historie (som ganske vist ikke har noget med tæpper at gøre).

En af vores danske venner, som arbejdede i Vietnam havde en dag problemer med sine briller. Een af skruerne i brillerne havde løsnet sig. Han gik ind i en butik som havde værktøj. Han gjorde det forståeligt at han gerne lige ville låne en skruetrækker til at spænde skruen med. Indehaveren, som kun talte vietnamesisk, fandt en passende skruetrækker og han fik klaret problemet. Som "tak for lån" gav han den kvindelige indehaver drikkepenge svarende til 1 kr. Derefter pakkede hun skruetrækkeren ind og gav ham penge tilbage.

 

Tilbage til tæpperne.

I butikkerne var der mange fine tæpper i både silke og uld, men mønstrene var ikke altid lige heldige. Vi fik at vide at vi bare kunne komme med et billede af et tæppe og så kunne de lave det på deres tæppeværksted 130 km sydøst for Hanoi i det som vi senere, efter mange besøg, kom til at kalde "Tæppelandsbyen".

 

Vi havde bragt hele vores "bibliotek" med containeren og flyttelæsset til Vietnam. Og deriblandt var også bøger om "ægte tæpper". Vi fandt i bøgerne et smukt og spændende tæppe, som vi ville bestille og se om der kunne komme et rimeligt resultat ud af det. Som det første udvalgte vi et simpelt klassisk Persisk tæppe. Vi fandt hurtigt ud af hvor stor en proces, der skulle sættes igang. Der skulle laves en tegning af tæppet på millimeterpapir. Den bliver lavet i den dobbelte størrelse af selve tæppets størrelse. Hver enkelt knude tegnes ind med forskellige farver med det antal farver, som nu skal være i tæppet.

 

Jeg førte omhyggelig liste over de tæpper vi fik lavet, med komposition, mål, m2 mål, knudeantal pr m2 (knudetæthed), Tæppets totale antal knuder og pris. Disse oplysninger vil jeg sætte under de enkelte billeder.

 

 

 

Nr. 1. Klassisk persisk mønster.

Uld på bomuld. 1,60 x 1,10 m ~ 1,76 m2, Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 633.000. Købspris: 132 USD = 1096 Kr.

Vores første tæppe og vores første tur ud til "Tæppelandsbyen. Pigen ser ung ud, men alle vietnamesere ser meget unge ud og pigen her er 19 år. Men det er meget unge piger som sidder og knytter for de skal have smidige fingre og et godt syn. Dette forholdsvise lille tæppe får i alt 633.000 knuder. Rullen øverst er mønstret tegnet på milimeterpapir.

Knudetætheden er for øvrigt let at tælle. På bagsiden af tæppet tæller man knuderne på 1 cm2. Hvis der er 6 x 6 knuder (=36) har tæppet en knudetæthed på 360.000 knuder på 1 m2.

Vietnam har jo ikke nogen kendt tradition for tæppefremstilling. De kendte og dyre tæpper kommer fra lande som Iran (Persien), Pakistan, Afganistan, Tyrkiet, Indien, Marokko og til dels også Kina. Så det var bestemt ikke med investering for øje at vores interesse startede. Men vi syntes at det var et fantastisk stykke håndværk som blev udført.

 

 

Som det andet tæppe valgte vi et lidt mere kompliseret tæppe. Et persisk tæppe fra Ghom distriktet. Tæppet var med meget dramatiske motiver med både dyr, fugle og træer med frugter. Bagrunden på midterfeltet var lyseblåt og øvrige farver var brunlige og beige samt røde. Borden var domineret af en navy farve. Det var et meget kompliseret mønster, så det var vel også noget af grunden til at vi valgte det som test af deres formåen.

Det tog ca 2-3 uger bare at færdiggøre mønstret, og så blev vi tilkaldt for at sætte farver på. Hele mønstret blev rullet ud på gulvet i forretningen og så skulle vi vælge farver ud fra garnprøver. Lang proces som tog et par timer. Og så blev tæppet sat igang ude på værkstedet og vi måtte igen vente tålmodigt et par måneder før vi kunne se det færdige resultat.

 

Vi var meget tilfredse da tæppet var færdigt, Vi syntes det var utroligt smukt.

 

 

 

Nr. 2. Motiv fra Ghom Distriktet i Persien.

Silke på bomuld. 1,88 x 1,14 m ~2,14 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 770.400. Pris: 236 USD = 1959 Kr.

(håber at finde et bedre billede.)

Nr. 3. Rødt Silketæppe.

Silke på bomuld. 2,30 x 1,65 m ~3,80 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 1.368.000 Pris: 418 USD = 3.470 Kr

Nr. 4. Beige / Navy Uldtæppe

Uld på bomuld. 2,40 x 1,60 ~3,84 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 1.382.400.

Pris: 288 USD = 2390 Kr.

 

Nr. 5. "Den blå Kineser" (Kinesisk motiv)

Uld på bomuld. 1,90 x 0,92 ~1,75 m2. Knuder pr. m2: 90.000. Tæppets totale antal knuder i alt: 157.500. Pris: 52 USD = 442 kr.

 

 

Vi fik en genial ide. Som nævnt skulle vi selv vælge de farver som skulle bruges. Vi sad med mønstert på gulvet i Tæppebutikken og ud fra små garnvisker skulle der vælges. Det var meget svært at forstille sig hvordan farvefladen ville blive når det var knyttet.

Så vi bestilte et tæppe som "Farvekort" med alle de farver som fandtes. Farverne skulle være i tern 10 x 10 cm. Vi bad om at få den ene halvdel i uld og den anden i silke. Tæppedamen var ikke glad for det og det blev ikke bedre da vi sagde at der bare skulle en almindelig persisk bort rundt i kanten. Vi var godt klar over at det nok var ca. verdens grimmeste tæppe vi var ved at bestille. Men det havde jo et formål. Og Tæppedamen døbte det "Many-Colour.Carpet"

Pudsigt nok var der en dame som engang sagde til os at "det var det smukkeste tæppe hun nogensinde havde set"

Nr. 6. "Many-Colour-Carpet"

Silke på Bomuld og Uld på Bomuld. 1,84 x 1,12 ~2,06 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 741.600. Pris: 210 USD = 1743 Kr

Nr. 7. Røde Spisebordstæppe.

Uld på Bomuld. 3,00 x 2,50 ~7.50 m2. Knuder per m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 2.700.000. Pris 562 USD = 4665 Kr.

 

 

Nr. 8. Bedetæppet

Silke på bomuld. 1,80 x 1,20 ~2,16 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 777.600. Købspris: 200 USD = 1660 Kr.

Nr. 9. Lille Røde Silketæppe.

Silke på bomuld. 1,20 x 0,80 ~0,96 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 345.600. Købspris: 100 USD = 830 Kr.

 

 

Kroningstæppet er det fineste tæppe som findes i Danmark. Tæppet findes på Rosenborg Slot i København. Det bruges ved indsættelse af konger i Danmark. Kroningstæppet var en gave fra Holland til det danske kongehus i 1666. Det måler 3,05 x 5,25 m. Vi havde billeder af tæppet i flere af vore tæppebøger og vi besluttede at lave en kopi af tæppet i ½ størrelse. Det originale tæppe har indvævede guld- og sølv tråde. Vi ville dog "nøjes" med at få det lavet i silke.

"Tæppedamen" fik bøger med billeder og gik i gang med at tegne mønstret. I løbet af et nogle uger blev vi tilkaldt for at vælge farver. Det var en lang proces, da der var 11 forskellige farver i tæppet. Så efter nogle timer på gulvet kunnne tæppet sættes i gang ude i Tæppelandsbyen.

Det originale kroningstæppe som det tager sig ud foran tronen. Det kan som regel ses i påskeferien i Riddersalen på Rosenborg Slot. Mål 3,05 x 5,25

Kroningstæppet på Rosenborg set ovenfra

Nr. 10. "Kroningstæppet"

Silke på Bomuld. 2,30 x 1,65 ~3,80 m2. Knuder pr. m2: 490.000.

Tæppets totale antal knuder: 1.862.000 Købspris: 530 USD = 4299 Kr.

Detaljeret hjørne af Kroningstæppet

Lån bogen på biblioteket. Ud over dejlige billeder er der spændende historier om tæpperne.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verdens ældste tæppe. Som nævnt havde vi alle vore bøger med til Vietnam. Vi havde hele 10 bøger om ægte tæpper. Næsten alle tæppebøger starter med "Tæppets historie". Og det vil sige at de starter med omtale af verdens ældste tæppe. Det har flere navne: "Pazyryk-tæppet", Altai-tæppet eller bare Jagttæppet.

Indtil for 70 år siden var de kendte ældste bevarede tæpper kun nogle få hundrede år gamle. Men i 1949 fandt arkæologen Professor R. J. Rudenko under en udgravning i Altai/Pazyryk dalen i Mongoliet / Sibirien et tæppe, som var mere end 2000 år ældre end de hidtil ældste kendte. Tæppet var næsten fuldt bevaret fordi det havde ligget nedfroset i permafrost i 2500 år. Selv farverne i purpur rødt var bevaret. Tæppet er med motiver af heste med ryttere, vandrene Elsdyr og yderste en bort med "Griffons" som er løver med vinger og ørnehoved. Tæppet er konserveret og ligger udstillet i Herimitage Museet i St. Petersborg i Rusland.

Vi besluttede at vi ville forsøge at få lavet en kopi af Pazyryk tæppet i fuld størrelse. "Tæppedamen" fik 5-6 bøger udleveret med billeder og detaljer og hun skulle så ud fra disse forsøge at få lavet et mønster. Tegningen tog meget lang tid, men efter et par måneder blev vi tilkaldt for at vælge farver. (Godt at vi havde vores "farvekort-tæppe"). Tæppet blev sat i gang ude i Tæppelandsbyen og vi kunne bare spændt vente på resultatet.

Herunder nogle af de billeder som Tæppedamen havde at gå efter for at stykke mønstret sammen.

The Pazyryk Rug

Og så kom resultatet. Det var bare blevet så flot og vellykket. Vi håber en dag at komme til St. Petersborg at se originalen.

Nr. 11. Pazyryk Tæppet / "Jagt Tæppet". Kopi af verdens ældste bevarede tæppe.

Uld på bomuld. 2,00 x 1,83 ~3.66 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 1.317.600

Købspris: 274 USD = 2329 kr.

 

 

Nr. 12 Bakhtiari Tæppet

Silke på Silke. 1,88 x 1,30 =2,44 m2. Knuder pr. m2: 490.000. Tæppets totale antal knuder: 1.195.600

Købspris: 366 USD = 3.111 Kr.

Nr. 13 Grønt Silketæppe

Silke på Silke. 1,50 x 100 = 1,50 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 540.000

Købspris: 217 USD = 1845 Kr.

Nr. 14 Firfarvet Silketæppe

Silke på Silke. 1,50 x 1,00 = 1,50 m2. Knuder pr. m2: 490.000. Tæppets totale antal knuder: 735.000

Købspris: 230 USD = 1955 Kr.

Nr. 15 Uld tæppe med træ motiv

Uld på bomuld. 1,13 x 0,96 = 1,09 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 392.400

Købspris: 92 USD = 782 Kr.

Nr. 16 Kompas Rosen

Uld på bomuld. 1,15 x 0,90 = 1,04 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 374.400

Købspris: 88 USD = 748 Kr.

 

Nr. 17 og 18. To ens Drage tæpper - Bordaux med blå Drage

Uld på bomuld. 1,53 x 0,95 = 1,45 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 522.000

Købspris pr stk.: 103 USD = 871 Kr.

Nr. 19 og 20. To ens Drage tæpper - Grøn med blå drage

Uld på bomuld. 1,53 x 0,95 = 1,45 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 522.000

Købspris pr stk.: 103 USD = 871 Kr.

Nr. 21 Silke tæppe - Isfahan Design

Silke på Silke: 1,52 x 1,20 = 1,82 m2. Knuder pr. m2: 490.000. Tæppets totale antal knuder: 891.800

Købspris: 265 USD = 2054 Kr.

Nr. 22 - 23 - 2 ens Små silketæpper - Navy/Beige. Design Nain, Iran

Silke på bomuld: 1,20 x 0,80 = 0,96 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 345.600

Købspris pr stk.: 100 USD = 775 Kr.

 

Nr. 24 - 25 - 2 ens små silketæpper - Beige/Navy. Design Nain, Iran

Silke på bomuld: 1,20 x 0,80 = 0,96 m2. Knuder pr. m2: 360.000. Tæppets totale antal knuder: 345.600

Købspris pr stk.: 100 USD = 775 Kr.

Nr. 26 Sofabordstæppe i uld med "Den uendelige kinesiske knude"

Uld på bomuld. 2,30 x 1,65 = 3,80 m2. Knuder pr. m2: 90.000. Tæppets totale antal knuder: 342.000

Købspris: 131 USD = 1015 Kr.

 

Har du kommentarer eller spørgsmål, så send gerne en mail.

Mvh Søren