Etnisk kunst & håndværk

Min Hjemmeside med lidt af hvert

Søren Tvedegaard

 

 

 

Etnisk kunst og håndværk

Under Construction

Ethnic Art and Craft

 

 

(Under Construction)

Etnisk kunst og håndværk - Ethnic art and craft

- - er måske noget af det vi facineredes mest ved da vi boede i udlandet, som f. eks i Asien og i Afrika. Det er helt utroligt hvad dygtige hænder kan lave og hvor opfindsom folk er til at lave ting af naturens egne produkter og af ting som skulle have været smidt væk. Det er jo også en "overlevelses-kreativitet" som opstår naturligt. En anden ting er at man synes at have al den tid man behøver for at lave et flot stykke håndværk. Noget man knap nok kan mindes i industrialiserede lande.

Her er nogle billeder og lidt forklaring på nogle af de ting, som vi "er faldet over".

Jeg skal beklage mange af billederne, som desværre ikke er for gode. (Man skulle nok tage et fotokursus en dag)

Overalt i Zimbabwe støder man på salgssteder med stenfigurer. Der er simpelt hen alt hvad man kan tænke sig lavet i sten og alle med den smukkeste polering og i alle størrelser. Stedet her er nær Nyanga, i det østlige Zimbabwe.

 

Vi besøgte et center hvor man havde samlet mange anderkendte zimbabweanske kunsnere som arbejdede på stedet og leverede til deres fælles udstilling og salg. Det var en stor park fyldt med fantastiske sten skulpturer. Alt hugget i sten.

En af de kvindelige kunstnere i et af de meget spartanske værksteder i gang med en sten figur.

Baobab træet er et helt kapittel for sig. Det er nok det mest beerømte træ i Afrika. Man siger om træet at det vender Upside-down - At det er plantet på hovedet med rødderne stikkende opad. Det vokser i de tøre områder, som hovedsagelig er i det i det sydlige Zimbabwe. Det kan tåle lange lange perioder uden vand. Derfor den tykke stamme, som er dens vandreservoir. Stammen kan blive op til 15 meter i omkreds og træet kan rumme op til 4500 liter vand

 

Her er vi på tur til Gonarezhou Vildt Reservat i landets sydøstlige hjørne, hvor vi har lejet en hytte som netop ligger under et baobabtræ. Træerne kan blive meget gamle. Mange er over 1000 år og det ældste kendte var 1275 år da det døde.

 

Det er utrolig mange ting, som Baobab træet kan bruges til. F.eks. møbler, bakker og lignende træarbejder.

Fiberne udvaskes og blødgøres så der kan laves kurve, tasker, reb tæpper og meget andet.

Og for øvrigt har frugterne et meget stort indhold af vitaminer og fibre. Faktisk indeholder een Baobab frugt 3 gange så meget C-vitamin som en appelsin. så af frugterne laves mange ting som f.eks. frugt pulver og lignende sunde ting.

Her en bod med hjemmelavede Baobab produkter. Der er skeer, krus, bakker og meget andet. Der er tasker, reb og tæpper lavet af baobab fibrene. Det var simpelthen én familie som selv producerede det hele og havde "udsalgsstedet". Og Baoabab træet ved siden af butikken er jo en fin reklamesøjle. Området her er meget tyndt befolket. Boden ligger ved landevejen ved den lille by Nyika.

Bakke i Baobab træ fra Zimbabwe.

Bakken ser solid ud og er ret kraftig, men den vejer næsten ingenting.

Den er blevet noget "patineret" siden vi kom hjem fra Zimbabwe. Den har vist været for meget med mig på have arbejde.

Taske fra Zimbabwe lavet af Baobab fibre.

Baobab tæppe fra Zimbabwe.

Lak-polerede lerkrukker og potter til salg i Gulu, Zimbabwe.

Meget fint håndarbejde. Poleringen er en meget langvarig proces. De findes kun i de 2 traditionelle farver - Rød og koksgrå.

Zimbabwe 1997. Traktorer. Det er små kunstværker. De er nemlig lavet af blikdåser og andet skrot og skrammel (eller skal vi kalde det genbrug). Min bror Verner og vores svigerinde Erna er på besøg. De er landmænd og meget imponerede over de fine landbrugsmaskiner.

Sandstøbt Mesing lås fra Sri Lanka. 1977

 

Men der var faktisk et problem med denne lås. Nøglen passede ikke. den kunne ihvert fald ikke låses op. Men så fik jeg Per pudset på sagen (se næste billede)

Min gode ven Per Møller fra Assentoft (og medlem af "Knallertkluben") og verdensmester i alt metalarbejde fik overdraget "sagen".

Stålstifterne blev boret ud og låsen skilt ad. Låset blev kodet om så nøglen kom til at passe. Det bedste ved det hele var at nu fik vi også set hvad der gemtes af hemmeligheder indeni. Låseriglerne (hedder det vist) er jo også sandstøbte og tilslebne og tilpassede.

For en "kludemand" ser det stadig ud som et "mekanisk mesterværk"